Legislația simplificată:

Legea privind raportarea

Legea privind raportarea, denumită și Directiva privind raportarea privind durabilitatea întreprinderilor (CSRD), reprezintă un mare pas înainte în ceea ce privește raportarea întreprinderilor. Având în vedere obiectivul Uniunii Europene de a atinge un nivel net zero în 2050, companiile vor trebui să înceapă să raporteze (calendarul depinzând de mărimea companiei) impactul lor social și de mediu complet, alături de rezultatele lor financiare.

Această lege privind raportarea este o parte esențială a "Green Deal" european și are scopul de a face rapoartele privind durabilitatea mai transparente și mai ușor de comparat în întreaga UE. De asemenea, va spori fiabilitatea, deoarece raportarea trebuie auditată și verificată de auditori externi. Această claritate sporită ajută toate părțile interesate să înțeleagă în mod adecvat eforturile de durabilitate ale unei întreprinderi, ceea ce conduce la decizii mai bine informate.

Având ESG drept cadru de raportare, legea privind raportarea se va baza pe standardele actuale de raportare, segmentând aspectele de mediu, sociale și de guvernanță (măsurătorile exacte sunt scrise în cadrul Standardelor europene de raportare privind sustenabilitatea/ESRS, dacă doriți să aflați detalii).

Ce trebuie să raporteze întreprinderile?

Impactul asupra mediului acoperit în două domenii principale:

Produse: Pentru fiecare produs pe care îl vindeți, va trebui să raportați impactul asupra mediului. Acesta include aspecte precum emisiile de CO2, riscul climatic și utilizarea apei. Aceste date, împreună cu alte informații cheie despre produs, vor fi vizibile în pașaportul digital al produsului.

Corporate: Această parte se concentrează pe impactul operațional general al companiei dvs. care nu este legat direct de produse. Gândiți-vă la lucruri precum mașinile companiei, încălzirea clădirilor sau consumabilele de birou și deșeurile.

Impactul social: O organizație trebuie să raporteze cu privire la egalitatea de șanse, salarii echitabile, sănătate și siguranță, drepturile omului etc. Acest lucru este valabil nu numai pentru compania dumneavoastră, ci și pentru întregul lanț de aprovizionare. Aceasta înseamnă că utilizarea partenerilor din lanțul de aprovizionare cu certificări și audituri ale fabricilor este esențială pentru a furniza date solide, dovedind angajamentul dumneavoastră față de practicile etice.

Guvernanță: Evidențiază angajamentul unei companii față de conducerea responsabilă și comportamentul etic. Aceasta include politici și proceduri pentru aspecte precum mecanismele de soluționare a plângerilor și protecția avertizorilor, asigurând transparența și responsabilitatea în toate procesele decizionale, dar asigură și conformitatea cu alte legi europene privind produsele, cum ar fi legislația privind siguranța produselor.

Ce înseamnă acest lucru pentru dumneavoastră, în calitate de revânzător?
Toate informațiile vor trebui să fie incluse într-un singur raport. Acest raport ajută companiile să își înțeleagă impactul și să ia măsuri - oferindu-le informațiile de care au nevoie pentru a reduce impactul și pentru a se îndrepta către Net Zero până în 2050.

Când și cine trebuie să raporteze?

Legea privind raportarea va fi pusă în aplicare în mai multe etape:

În 2025, companiile mari cotate la bursă care fac deja raportări similare în temeiul unei legi mai vechi a UE, denumită Directiva privind raportarea nonfinanciară (NFRD), vor trebui să raporteze datele din 2024.

În 2026, întreprinderile mari din UE care îndeplinesc cel puțin două dintre aceste trei criterii: peste 250 de angajați, peste 50 de milioane de euro cifra de afaceri netă sau peste 20 de milioane de euro totalul bilanțului, vor trebui să raporteze datele din 2025.

În 2027, marile întreprinderi din afara UE care își desfășoară activitatea în UE vor trebui să se conformeze și să raporteze cu privire la datele din 2026. Aceasta înseamnă că, dacă o societate are sediul în afara UE, dar are o amprentă economică semnificativă în UE, atunci raportarea obligatorie se va aplica. În acest caz, societatea ar trebui să aibă fie o cifră de afaceri netă de peste 150 de milioane EUR în UE pentru cel puțin două exerciții financiare consecutive, o filială mare în UE sau o sucursală importantă în UE cu peste 250 de angajați, o cifră de afaceri netă de peste 40 de milioane EUR sau un bilanț total de peste 20 de milioane EUR.

Scopul este de a crea condiții de concurență echitabile și de a garanta că principalii actori de pe piața UE, indiferent de locul în care își au sediul, sunt transparenți în ceea ce privește impactul lor asupra dezvoltării durabile.

De ce s-ar putea schimba aceste praguri: "Pachetul Omnibus" al UE, care vizează simplificarea mai multor legi privind durabilitatea, este în prezent în curs de negociere. Din acest motiv, pragurile la care ne referim în acest articol se bazează pe ceea ce este oficial în vigoare în acest moment. Ne angajăm să vă ținem la curent și vom actualiza acest text de îndată ce ajustările pachetului vor fi promulgate!

Ce înseamnă acest lucru pentru întreprinderile mici

Deși întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) au fost excluse de la raportarea obligatorie în temeiul acestei legi, ele sunt totuși încurajate să raporteze. Această ajustare înseamnă că aproximativ 80% din întreprinderile din UE nu vor fi obligate în mod direct să respecte legea privind raportarea.

Doriți să aflați detalii? Le puteți găsi aici.

Important de știut:
Deși este posibil ca societatea dumneavoastră să nu intre direct sub incidența acestei legi privind raportarea, posibilitatea de a furniza aceste date reprezintă un beneficiu esențial. Clienții dvs. pot avea nevoie de aceste informații privind durabilitatea pentru propriile raportări sau pentru a-și reduce impactul asupra mediului - ceea ce face ca parteneriatul dvs. să fie și mai puternic!

Biblioteca internă: Legislația simplificată