Lovgivning gjort let:

Rapporteringsloven

Rapporteringsloven, også kaldet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), repræsenterer et stort skridt fremad, når det gælder virksomhedsrapportering. Med EU's mål om Net Zero i 2050 skal virksomheder begynde at rapportere om deres fulde miljømæssige og sociale indvirkning (tidspunktet afhænger af virksomhedens størrelse) ved siden af deres finansielle resultater.

Denne rapporteringslov er en vigtig del af den europæiske grønne pagt og har til formål at gøre bæredygtighedsrapporteringen mere gennemsigtig og lettere at sammenligne i hele EU. Det vil også øge troværdigheden, da rapporteringen skal revideres og verificeres af eksterne revisorer. Denne øgede klarhed hjælper alle interessenter med at forstå en virksomheds bæredygtighedsindsats korrekt, hvilket fører til mere informerede beslutninger.

Med ESG som den ramme, der skal rapporteres om, vil rapporteringsloven bygge på de nuværende rapporteringsstandarder og segmentere miljø, sociale forhold og ledelse (de nøjagtige målinger er nedskrevet inden for rammerne af European Sustainability Reporting Standards/ESRS, hvis du vil vide mere om detaljerne).

Hvad skal virksomheder rapportere om?

Miljøpåvirkningen dækkes af to hovedområder:

Produkter: For hvert produkt, du sælger, skal du rapportere om miljøpåvirkningen. Det omfatter ting som CO2-udledning, klimarisiko og vandforbrug. Disse data vil sammen med andre vigtige produktoplysninger være synlige i det digitale produktpas.

Virksomheden: Denne del fokuserer på din virksomheds samlede driftspåvirkning, som ikke er direkte knyttet til produkter. Tænk på ting som firmabiler, opvarmning af dine bygninger eller kontorartikler og affald.

Social påvirkning: En organisation skal rapportere om lige muligheder, fair lønninger, sundhed og sikkerhed, menneskerettigheder osv. Det gælder ikke kun for din virksomhed, men for hele din forsyningskæde. Det betyder, at det er vigtigt at bruge partnere i forsyningskæden med certificeringer og fabriksrevisioner for at kunne levere solide data, der beviser dit engagement i etisk praksis.

Ledelse: Fremhæver en virksomheds engagement i ansvarlig ledelse og etisk adfærd. Det omfatter politikker og procedurer for ting som klagemekanismer og beskyttelse af whistleblowere, der sikrer gennemsigtighed og ansvarlighed i al beslutningstagning, men også sikrer overholdelse af anden europæisk produktlovgivning som f.eks. produktsikkerhedslovgivningen.

Hvad betyder det for dig som forhandler?
Alle oplysninger skal samles i én rapport. Denne rapport hjælper virksomheder med at forstå deres påvirkning og handle - og giver dem de oplysninger, de har brug for til at reducere påvirkningen og arbejde hen imod Net Zero inden 2050.

Hvornår og hvem skal rapportere?

Rapporteringsloven vil blive implementeret i forskellige faser:

I 2025 skal store, børsnoterede virksomheder, som allerede laver lignende rapportering i henhold til en ældre EU-lov kaldet Non-Financial Reporting Directive (NFRD), rapportere om deres 2024-data.

I 2026 skal store EU-virksomheder, der opfylder mindst to af disse tre kriterier: over 250 ansatte, over 50 mio. euro i nettoomsætning eller over 20 mio. euro i balancesum, indberette 2025-data.

I 2027 skal store virksomheder uden for EU, der opererer i EU, overholde reglerne og rapportere på baggrund af data fra 2026. Det betyder, at hvis en virksomhed er baseret uden for EU, men har et betydeligt økonomisk fodaftryk i EU, så vil den obligatoriske rapportering gælde. I dette tilfælde skal virksomheden enten have en nettoomsætning på over 150 mio. euro i EU i mindst to regnskabsår i træk, et stort datterselskab i EU eller en væsentlig filial i EU med over 250 ansatte, en nettoomsætning på over 40 mio. euro eller en samlet balance på over 20 mio. euro.

Målet med dette er at skabe lige vilkår og sikre, at store aktører på EU-markedet, uanset hvor de har hovedkvarter, er åbne om deres bæredygtighedspåvirkning.

Hvorfor disse tærskler kan ændre sig: EU's "Omnibus-pakke", som har til formål at forenkle flere love om bæredygtighed, er i øjeblikket under forhandling. Derfor er de tærskler, vi henviser til i denne artikel, baseret på, hvad der officielt gælder lige nu. Vi er forpligtet til at holde dig informeret og vil opdatere denne tekst, så snart pakkens justeringer er underskrevet som lov!

 

Hvad det betyder for mindre virksomheder

Selv om små og mellemstore virksomheder (SMV'er) er blevet udelukket fra obligatorisk rapportering i henhold til denne lov, opfordres de stadig til at rapportere. Denne justering betyder, at ca. 80 % af virksomhederne i EU ikke vil være direkte forpligtet til at overholde rapporteringsloven.

Vil du vide mere om detaljerne? Du kan finde dem her!

Vigtigt at vide:
Selv om din virksomhed måske ikke er direkte omfattet af denne rapporteringslov, er det en stor fordel at kunne levere disse data. Dine kunder kan have brug for disse bæredygtighedsoplysninger til deres egen rapportering eller for at mindske deres miljøpåvirkning - og det gør jeres partnerskab endnu stærkere!

Bibliotek med indsigt: Lovgivning gjort let