Lovgivning for begyndere:

Lov om miljøvenligt design

De produkter, vi fremstiller og bruger, har en stor effekt på miljøet, og når man ser på forbruget i hele EU, er det en vigtig bidragyder til både klimaforandringer og forurening. Derfor trådte loven om miljøvenligt design (Ecodesign for Sustainable Product Regulation/ESPR) i kraft i 2024.

Økodesignloven er en utrolig vigtig brik i EU's bæredygtighedspuslespil og er en del af et større sæt foranstaltninger. Den støtter direkte ambitionerne i handlingsplanen for den cirkulære økonomi, som EU fremlagde i 2020. Kernen i denne plan er at opbygge en cirkulær økonomi, hvor produkter er fremstillet af bæredygtige eller genanvendte materialer.

Sammen med de fastsatte økodesignkrav skal de også let kunne genbruges, repareres eller genanvendes, hvilket skaber minimalt affald og reducerer CO2-fodaftrykket. Som et eksempel på et økodesignkrav skal produkter, der indeholder batterier, i 2027 have batterier, der let kan fjernes og udskiftes - både for at understøtte reparationsmuligheder og for at forbedre genanvendelsen.

For at spore materialernes oprindelse er en vigtig del af denne økodesignlov det digitale produktpas, hvor produktoplysninger skal inkluderes, f.eks:

  • Hvor og hvem der har lavet produktet
  • Hvilke materialer er inkluderet?
  • Det miljømæssige fodaftryk
  • Hvordan produktet kan repareres eller genbruges

Med denne lov (og det inkluderede DPP) vil EU tage store skridt i retning af sine miljø- og klimamål, herunder fordoble sin cirkularitetsrate for materialeanvendelse og nå sine energieffektivitetsmål inden 2030. Genbrug skaber mere værdifulde råmaterialer til fremstilling af nye produkter, men det er vigtigt at kende deres fulde rejse.

Denne lov understreger vigtigheden af sporbarhed og sikrer, at de genbrugsmaterialer, der bruges, virkelig kommer fra pålidelige, troværdige kilder.

Hvad betyder det for dig som forhandler?
Solo midocean vil være på forkant med forbedringer og levere produkter, der er i overensstemmelse med den kommende lovgivning og har det digitale produktpas til at bevise det.

Hvordan vil loven blive implementeret?

2026-2027: De første produktgrupper bliver udvalgt og får specifikke regler for, hvad der skal indberettes. - tekstil, småelektronik og legetøj.

Disse produkter blev valgt til en tidligere start på grund af den enorme mængde affald, de genererer, og hvor vanskelige de kan være at genanvende. For eksempel gør bittesmå dele, der er limet sammen i små elektronikprodukter, dem til et genbrugsmareridt. Og bare det at smide tekstiler ud skaber store miljøproblemer.

Mellem 2028 og 2030 vil DPP-kravet blive udvidet til at omfatte op til 30 produktkategorier, såsom byggematerialer, møbler, dæk og elektronik, og loven forudser, at alle produkter, der sælges i EU, i sidste ende vil kræve et digitalt produktpas, sandsynligvis i 2030

Vil du læse mere om detaljerne? Du kan finde mere information her!

 

 

 

 

Bibliotek med indsigt: Lovgivning gjort let