Lagstiftning på ett enkelt sätt:

Rapporteringslagen

Rapporteringslagen, även kallad Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), innebär ett stort steg framåt när det gäller företagsrapportering. Med EU:s målsättning om Net Zero 2050 måste företagen börja rapportera om (tidpunkten beror på företagets storlek) hela sin miljömässiga och sociala påverkan vid sidan av sina finansiella resultat.

Denna rapporteringslag är en viktig del av den europeiska gröna given och har som mål att göra hållbarhetsrapporteringen mer transparent och lättare att jämföra i hela EU. Den kommer också att öka trovärdigheten eftersom rapporteringen måste granskas och verifieras av externa revisorer. Den ökade tydligheten hjälper alla intressenter att förstå ett företags hållbarhetsarbete, vilket leder till mer välgrundade beslut.

Med ESG som ramverk att rapportera om kommer rapporteringslagen att bygga på nuvarande rapporteringsstandarder och segmentera miljö, socialt ansvar och styrning (exakta mått finns nedskrivna inom ramen för European Sustainability Reporting Standards/ESRS om du vill veta detaljerna).

Vad behöver företagen rapportera om?

Miljöpåverkan omfattas av två huvudområden:

Produkter: För varje produkt du säljer måste du rapportera om miljöpåverkan. Detta inkluderar saker som CO2-utsläpp, klimatrisk och vattenanvändning. Dessa uppgifter, tillsammans med annan viktig produktinformation, kommer att synas i det digitala produktpasset.

Företag: Denna del fokuserar på företagets övergripande operativa påverkan som inte är direkt kopplad till produkter. Tänk på saker som tjänstebilar, uppvärmning av byggnader, kontorsmaterial och avfall.

Social påverkan: En organisation måste rapportera om lika möjligheter, rättvisa löner, hälsa och säkerhet, mänskliga rättigheter osv. Detta gäller inte bara för ditt företag utan för hela leverantörskedjan. Det innebär att det är viktigt att använda partners i leverantörskedjan som har certifieringar och fabriksrevisioner för att få fram tillförlitliga uppgifter som visar att du är engagerad i etiska metoder.

Styrning: Lyfter fram ett företags engagemang för ansvarsfullt ledarskap och etiskt uppförande. Det omfattar policyer och förfaranden för saker som klagomålsmekanismer och skydd för visselblåsare, vilket säkerställer öppenhet och ansvarsskyldighet i allt beslutsfattande, men säkerställer också efterlevnad av andra europeiska produktlagar som produktsäkerhetslagstiftningen.

Vad innebär detta för dig som återförsäljare?
All information kommer att behöva sammanställas i en rapport. Den här rapporten hjälper företag att förstå sin påverkan och vidta åtgärder - och ger dem den information de behöver för att minska påverkan och arbeta mot Net Zero 2050.

När och vem behöver rapportera?

Rapporteringslagen kommer att implementeras i olika faser:

År 2025 kommer stora börsnoterade bolag som redan gör liknande rapportering enligt en äldre EU-lag kallad Non-Financial Reporting Directive (NFRD) att behöva rapportera om sina uppgifter från 2024.

År 2026 kommer stora EU-företag som uppfyller minst två av dessa tre kriterier: över 250 anställda, över 50 miljoner euro i nettoomsättning eller över 20 miljoner euro i balansomslutning, att behöva rapportera 2025 års uppgifter. År 2027 måste stora företag utanför EU som är verksamma i EU uppfylla kraven och rapportera uppgifter från 2026. Det innebär att om ett företag är baserat utanför EU men har ett betydande ekonomiskt fotavtryck inom EU, så kommer den obligatoriska rapporteringen att gälla. I detta fall måste företaget antingen ha en nettoomsättning på över 150 miljoner euro i EU under minst två räkenskapsår i rad, ett stort dotterbolag i EU eller en betydande filial i EU med över 250 anställda, en nettoomsättning på över 40 miljoner euro eller en balansomslutning på över 20 miljoner euro.

Målet med detta är att skapa lika villkor och säkerställa att stora aktörer på EU-marknaden, oavsett var de har sitt huvudkontor, är transparenta med sin hållbarhetspåverkan.

Varför dessa tröskelvärden kan komma att ändras: EU:s "Omnibus-paket", som syftar till att förenkla flera hållbarhetslagar, är för närvarande under förhandling. Därför baseras de tröskelvärden som vi hänvisar till i den här artikeln på vad som officiellt gäller just nu. Vi är fast beslutna att hålla er informerade och kommer att uppdatera denna text så snart paketets justeringar har trätt i kraft!

 

Vad detta innebär för mindre företag

Även om små och medelstora företag (SME) har undantagits från obligatorisk rapportering enligt denna lag, uppmuntras de fortfarande att rapportera. Denna justering innebär att cirka 80% av företagen i EU inte kommer att vara direkt skyldiga att följa rapporteringslagen.

Vill du veta mer om detaljerna? Du hittar dem här!

Viktigt att veta:
Även om ditt företag kanske inte direkt omfattas av den här rapporteringslagen är det en viktig fördel att kunna tillhandahålla dessa uppgifter. Dina kunder kan behöva denna hållbarhetsinformation för sin egen rapportering eller för att minska sin miljöpåverkan - vilket gör ert partnerskap ännu starkare!

Bibliotek för kunskap: Lagstiftning på ett enkelt sätt