Lagstiftning för nybörjare:

Lagen om ekodesign

De produkter vi tillverkar och använder har en stor inverkan på miljön, och när man tittar på konsumtionen i EU är den en viktig bidragande orsak till både klimatförändringar och föroreningar. Det är därför som ekodesignlagen (förordningen om ekodesign för hållbara produkter/ESPR) trädde i kraft 2024.

Ekodesignlagen är en otroligt viktig del av EU:s hållbarhetspussel och ingår i en större uppsättning åtgärder. Den stöder direkt ambitionerna i den handlingsplan för den cirkulära ekonomin som EU fastställde 2020. Kärnan i denna plan är att bygga en cirkulär ekonomi där produkter tillverkas av hållbara eller återvunna material.

Tillsammans med de ekodesignkrav som ställs ska de också vara lätta att återanvända, reparera eller återvinna, vilket skapar minimalt med avfall och minskar koldioxidavtrycket. Som exempel på ett ekodesignkrav kan nämnas att produkter som innehåller batterier från och med 2027 måste ha batterier som lätt kan tas ut och bytas ut - både för att underlätta reparationer och för att förbättra återvinningen.

För att spåra materialens ursprung är en viktig del av denna ekodesignlag det digitala produktpasset där produktinformation måste inkluderas, t.ex:

  • Var och vem som tillverkade produkten
  • Vilka material ingår
  • Det miljömässiga fotavtrycket
  • Hur produkten kan repareras eller återvinnas

Med denna lag (och det inkluderade DPP) kommer EU att ta stora steg mot sina miljö- och klimatmål, inklusive att fördubbla sin cirkularitetsgrad för materialanvändning och nå sina energieffektivitetsmål till 2030. Återvinning skapar mer värdefulla råvaror för tillverkning av nya produkter, men det är viktigt att känna till hela deras resa.

Den här lagen belyser vikten av spårbarhet och säkerställer att de återvunna material som används verkligen kommer från tillförlitliga och trovärdiga källor.

Vad innebär detta för dig som återförsäljare?
Solo midocean kommer att ligga i framkant när det gäller förbättringar och leverera produkter som är i linje med den kommande lagstiftningen och som har ett digitalt produktpass som bevis på detta.

Hur kommer lagen att implementeras?

2026-2027: De första produktgrupperna kommer att väljas ut och få specifika regler för vad som ska rapporteras. - textil, småelektronik och leksaker.

Dessa produkter valdes ut vid ett tidigare tillfälle på grund av den enorma mängd avfall de genererar och hur svåra de kan vara att återvinna. Till exempel gör de små delarna som limmas ihop i små elektronikprodukter dem till en mardröm när det gäller återvinning. Och att helt enkelt dumpa textilier skapar stora miljöproblem.

Mellan 2028 och 2030 kommer DPP-kravet att utvidgas till att omfatta upp till 30 produktkategorier, t.ex. byggmaterial, möbler, däck och elektronik, och lagen föreskriver att alla produkter som säljs i EU så småningom kommer att kräva ett digitalt produktpass, sannolikt 2030.

Vill du läsa mer om detaljerna? Du hittar mer information här!

 

 

Bibliotek för kunskap: Lagstiftning på ett enkelt sätt