Lagstiftning på ett enkelt sätt:

Greenwashing

Har du någonsin känt dig förvirrad av alla "eko"-etiketter och "gröna" påståenden? Du är inte ensam om det! Majoriteten av dessa miljöpåståenden är vilseledande eller mycket vaga, och det är vad vi kallar greenwashing. Det gör det svårt för konsumenterna att lita på att det som företagen säger verkligen är sant.

Den goda nyheten är att EU har vidtagit åtgärder för att förbättra detta!

 

Inga fler vaga "eko"-påståenden med direktivet om greenwashing

Greenwashing-direktivet (även känt som direktivet om att stärka konsumenterna i den gröna omställningen), som trädde i kraft den 27 mars 2024, behandlar det språk som används i miljöpåståenden. Det innehåller strikta regler för vilka ord som inte är tillåtna utan tydliga bevis för att stödja dem.

Företag kan till exempel inte bara kalla en produkt eller tjänst för "grön" eller "miljövänlig" utan solida bevis. Dessa ord är för breda och ofta omöjliga att verifiera. Det här direktivet säkerställer att när ett företag gör ett miljöpåstående måste det vara tydligt och bevisbart, så att konsumenterna inte vilseleds. Det innebär att när man har stöddokumenten på plats kan man kommunicera om andelen förnybara material i en produkt eller när man har den officiella certifieringen från FSC kan man tala om att produkten är FSC-certifierad etc.

Vad händer med den lag om greenwashing som kallas direktivet om gröna påståenden?
Medan greenwashing-direktivet redan är i kraft när det gäller formuleringen av påståenden, är Green Claims Directive (GCD) ett separat initiativ som skulle behandla gröna påståenden mer allmänt, särskilt hur de verifieras baserat på data.

Än så länge finns det inga slutliga utkast eller definitiv information om det exakta genomförandet och detaljerna. Det var först tänkt att alla märkningar, påståenden och certifikat om miljöprestanda skulle verifieras av oberoende tredje part, eftersom detta skulle förhindra företag från att skapa sina egna "gröna märkningar" eller påståenden med självdefinierade regler.

Men EU beslutade nyligen att dra tillbaka förslaget för att omarbeta detaljerna. När det nya direktivet är klart kommer denna text att uppdateras!

Viktiga lärdomar

EU-direktivet 2024/825 är aktivt sedan 2024 och riktar sig direkt till användningen av ord för att beskriva produkter och tjänster.

Vad du inte får säga: Vaga, generiska termer och fraser som "grön", "miljövänlig", "hållbar produkt" (och liknande "eko-ord") är inte längre tillåtna för produkter eller tjänster utan specifika, verifierbara bevis. Dessa anses vara för breda och vilseledande.

Vad du kan säga: Du kan kommunicera om specifika saker som du kan backa upp med dokument eller officiella certifieringar. Till exempel att ange "minsta andel förnybara material" i en produkt eller att den är "FSC-certifierad".

Direktivet om gröna påståenden (Green Claim Derective-GCD), som syftade till att kräva oberoende tredjepartsverifiering av alla gröna påståenden och märkningar, drogs nyligen tillbaka av EU för att omarbetas och det finns för närvarande inga slutliga detaljer eller information om det ännu.

Vill du läsa mer om detaljerna? EU-direktiv 2024/825 hittar du här, och direktivet om gröna påståenden (green washing) här!

Bibliotek för kunskap: Lagstiftning på ett enkelt sätt