Har du någonsin känt dig förvirrad av alla "eko"-etiketter och "gröna" påståenden? Du är inte ensam om det! Majoriteten av dessa miljöpåståenden är vilseledande eller mycket vaga, och det är vad vi kallar greenwashing. Det gör det svårt för konsumenterna att lita på att det som företagen säger verkligen är sant.
Den goda nyheten är att EU har vidtagit åtgärder för att förbättra detta!
Inga fler vaga "eko"-påståenden med direktivet om greenwashing
Greenwashing-direktivet (även känt som direktivet om att stärka konsumenterna i den gröna omställningen), som trädde i kraft den 27 mars 2024, behandlar det språk som används i miljöpåståenden. Det innehåller strikta regler för vilka ord som inte är tillåtna utan tydliga bevis för att stödja dem.
Företag kan till exempel inte bara kalla en produkt eller tjänst för "grön" eller "miljövänlig" utan solida bevis. Dessa ord är för breda och ofta omöjliga att verifiera. Det här direktivet säkerställer att när ett företag gör ett miljöpåstående måste det vara tydligt och bevisbart, så att konsumenterna inte vilseleds. Det innebär att när man har stöddokumenten på plats kan man kommunicera om andelen förnybara material i en produkt eller när man har den officiella certifieringen från FSC kan man tala om att produkten är FSC-certifierad etc.