Wetgeving voor beginners:

De Ecodesign-wet

De producten die we maken en gebruiken, hebben een grote impact op het milieu. Als je kijkt naar de consumptie in de EU, leveren ze een belangrijke bijdrage aan zowel klimaatverandering als vervuiling. Daarom is in 2024 de Ecodesign-wet (Ecodesign for Sustainable Product Regulation/ESPR) in werking getreden.

De Ecodesign-wet is een ongelooflijk belangrijk stukje van de duurzaamheidspuzzel van de EU en maakt deel uit van een grotere reeks maatregelen. De wet ondersteunt rechtstreeks de ambities van het actieplan voor de circulaire economie dat de EU in 2020 heeft opgesteld. De kern van dit plan is het opbouwen van een circulaire economie waarin producten worden gemaakt van duurzame of gerecyclede materialen.

In combinatie met de gestelde eisen op het gebied van ecologisch ontwerp moeten ze ook gemakkelijk hergebruikt, gerepareerd of gerecycled kunnen worden, waardoor er zo min mogelijk afval ontstaat en de ecologische voetafdruk wordt verkleind. Een voorbeeld van een ecodesignvereiste is dat producten met batterijen vanaf 2027 batterijen moeten bevatten die gemakkelijk kunnen worden verwijderd en vervangen - zowel om de repareerbaarheid te ondersteunen als om recycling te verbeteren.

Om de herkomst van de materialen te traceren, is een belangrijk onderdeel van deze Ecodesign-wet is het Digital Product Passport waarin productinformatie moet worden opgenomen, zoals:

  • Waar en door wie het product is gemaakt
  • Welke materialen zijn inbegrepen
  • De ecologische voetafdruk
  • Hoe het product kan worden gerepareerd of gerecycled

Met deze wet (en het bijbehorende DPP) zal de EU grote stappen zetten in de richting van haar milieu- en klimaatdoelstellingen, waaronder het verdubbelen van de circulariteit van materiaalgebruik en het behalen van haar energie-efficiëntiedoelstellingen in 2030. Recycling zorgt voor waardevollere grondstoffen voor de productie van nieuwe producten, maar het is van essentieel belang dat je weet hoe het hele traject verloopt.

Deze wet benadrukt het belang van traceerbaarheid en zorgt ervoor dat de gebruikte gerecyclede materialen echt afkomstig zijn van betrouwbare bronnen.

Wat betekent dit voor jou als wederverkoper?
Solo midocean zal voorop lopen met verbeteringen en producten leveren die voldoen aan de aankomende wetgeving en het Digitale Product Paspoort hebben om dit te bewijzen.

Hoe wordt de wet geïmplementeerd?

2026-2027: De eerste productgroepen worden geselecteerd en krijgen specifieke regels over wat moet worden gerapporteerd. - textiel, kleine elektronica en speelgoed.

Deze producten werden uitgekozen om eerder mee te beginnen vanwege de enorme hoeveelheid afval die ze produceren en hoe moeilijk ze te recyclen kunnen zijn. Kleine aan elkaar gelijmde onderdelen in kleine elektronica maken ze bijvoorbeeld tot een nachtmerrie op het gebied van recycling. En het simpelweg dumpen van textiel zorgt voor grote milieuproblemen.

Tussen 2028 en 2030 zal de DPP-vereiste worden uitgebreid tot maximaal 30 productcategorieën, zoals bouwmaterialen, meubilair, banden, elektronica, en de wet voorziet dat alle producten die in de EU worden verkocht uiteindelijk een Digital Product Passport vereisen, waarschijnlijk tegen 2030.

Wil je meer lezen over de details? Meer informatie vind je hier!

 

 

Bibliotheek met inzichten: Wetgeving gemakkelijk gemaakt