Eenvoudige wetgeving:

Greenwashing

Ben je wel eens in de war door alle "eco"-labels en "groene" claims? Je bent niet de enige! De meeste van deze milieuclaims zijn misleidend of erg vaag, en dat noemen we greenwashing. Het maakt het voor consumenten moeilijk om te vertrouwen dat wat bedrijven zeggen echt waar is.

Het goede nieuws is dat de EU maatregelen heeft genomen om dit te verbeteren!

 

Geen vage "eco"-claims meer met de richtlijn voor greenwashing

Met ingang van 27 maart 2024 heeft de greenwashing-richtlijn (ook bekend als de Richtlijn Empowerment van Consumenten voor de Groene Transitie) betrekking op het taalgebruik in milieuclaims. Het stelt strikte regels vast over welke woorden niet zijn toegestaan zonder duidelijk bewijs om ze te ondersteunen.

Bedrijven kunnen bijvoorbeeld niet zomaar een product of dienst "groen" of "milieuvriendelijk" noemen zonder solide bewijs. Deze woorden zijn te breed en vaak onmogelijk te controleren. Deze richtlijn zorgt ervoor dat wanneer een bedrijf een milieuclaim maakt, deze duidelijk en bewijsbaar moet zijn, zodat consumenten niet worden misleid. Dit betekent dat wanneer je de ondersteunende documenten hebt, je kunt communiceren over het percentage hernieuwbare materialen in een product of wanneer je de officiële certificering van FSC hebt, je kunt zeggen dat het product FSC-gecertificeerd is, enz.

Wat gebeurt er met de greenwashingwet die Green Claims Directive heet?
Terwijl de richtlijn inzake greenwashing al van kracht is met betrekking tot de formulering van claims, is de richtlijn inzake groene claims (Green Claims Directive, GCD) een apart initiatief dat groene claims in bredere zin aanpakt, met name hoe ze worden geverifieerd op basis van gegevens.

Op dit moment zijn er nog geen definitieve ontwerpen of definitieve informatie over de exacte implementatie en details. Aanvankelijk werd verwacht dat alle labels, claims en certificaten over milieuprestaties door onafhankelijke derde partijen zouden worden geverifieerd, omdat dit zou voorkomen dat bedrijven hun eigen "groene labels" of claims met zelf gedefinieerde regels zouden creëren.

Maar de EU besloot onlangs het voorstel in te trekken om de details te herzien. Wanneer de nieuwe richtlijn definitief is, zal deze tekst worden bijgewerkt!

Belangrijkste conclusies

De EU-richtlijn 2024/825 is actief sinds 2024 en richt zich rechtstreeks op het gebruik van woorden om producten en diensten te beschrijven.

Wat je niet mag zeggen: vage, algemene termen en zinnen als "groen", "milieuvriendelijk", "duurzaam product" (en vergelijkbare 'eco'-woorden) zijn niet langer toegestaan voor producten of diensten zonder specifiek, verifieerbaar bewijs. Deze worden als te breed en misleidend beschouwd.

Wat je wél kunt zeggen: je kunt communiceren over specifieke zaken die je kunt staven met documenten of officiële certificeringen. Bijvoorbeeld het vermelden van het "minimumpercentage hernieuwbare materialen" in een product of dat het "FSC-gecertificeerd" is.

De Green Claims Directive (GCD), die onafhankelijke verificatie door derden verplicht wilde stellen voor alle groene claims en labels, is onlangs door de EU ingetrokken om opnieuw te worden bewerkt en er zijn op dit moment nog geen definitieve details of informatie over bekend.

Wil je meer lezen over de details? EU-richtlijn 2024/825 kun je hier vinden, en de Green Claims Directive hier!

 

 

Bibliotheek met inzichten: Wetgeving gemakkelijk gemaakt