Ben je wel eens in de war door alle "eco"-labels en "groene" claims? Je bent niet de enige! De meeste van deze milieuclaims zijn misleidend of erg vaag, en dat noemen we greenwashing. Het maakt het voor consumenten moeilijk om te vertrouwen dat wat bedrijven zeggen echt waar is.
Het goede nieuws is dat de EU maatregelen heeft genomen om dit te verbeteren!
Geen vage "eco"-claims meer met de richtlijn voor greenwashing
Met ingang van 27 maart 2024 heeft de greenwashing-richtlijn (ook bekend als de Richtlijn Empowerment van Consumenten voor de Groene Transitie) betrekking op het taalgebruik in milieuclaims. Het stelt strikte regels vast over welke woorden niet zijn toegestaan zonder duidelijk bewijs om ze te ondersteunen.
Bedrijven kunnen bijvoorbeeld niet zomaar een product of dienst "groen" of "milieuvriendelijk" noemen zonder solide bewijs. Deze woorden zijn te breed en vaak onmogelijk te controleren. Deze richtlijn zorgt ervoor dat wanneer een bedrijf een milieuclaim maakt, deze duidelijk en bewijsbaar moet zijn, zodat consumenten niet worden misleid. Dit betekent dat wanneer je de ondersteunende documenten hebt, je kunt communiceren over het percentage hernieuwbare materialen in een product of wanneer je de officiële certificering van FSC hebt, je kunt zeggen dat het product FSC-gecertificeerd is, enz.